DELA

Christian är en riktig dragkung

De glittrar och glänser, de lockar till sig beundrande blickar och förhoppningsvis en dag också fisk.
Det handlar om unika, handgjorda drag som tillverkas i ett garage i Jomala.
Christian ”Pekke” Eriksson är utbildad förskollärare och föreståndare för daghemmet Blåbäret i Mariehamn med fiske som sitt stora intresse och dragtillverkning som hobby.
I familjens garage i Kalmarnäs i Jomala bor ingen bil. Utrymmet utnyttjas visserligen som verkstad men det är inte fordon som Pekke meckar med utan drag.
– Jag täljde redan som barn det första gäddraget i trä och därifrån har det fortsatt, berättar han.
I dag handlar det om betydligt mer avancerade material, stor teknisk skicklighet och sedan 5-6 år tillbaka inte bara om gädd- utan också om havsöringsdrag.


I specialbutiker
Nya Åland får en snabblektion i hur ett typiskt havsöringsdrag blir till.
Först har Pekke tillverkat en form i silikon. I den lägger han en stomme av svetstråd som formats till öglor och lite bly som ger draget tyngd och så häller han på en tvåkomponents silikonmassa som stelnar på en halv timme.
Nästa steg är att måla och dekorera draget. Det görs ibland med supertunn silverfolie, ibland med finkornigt metallglitter och ibland med pensel eller med spruta. Färger och annat material hittar man i specialbutiker på nätet.
Då draget är dekorerat doppas det i uretanlack för att få en stark yta.
Det naturliga följdfrågan är naturligtvis om fiskelyckan ökar då man har gjort sina egna, fina drag.
– Nja, ibland undrar man nog om draget överhuvudtaget spelar någon roll. Jag stod en gång på en strand på norra Åland och använde en massa av mina drag utan att få något. Några meter ifrån mig stod min vän Sebastian Boman och drog upp gädda efter gädda med bara två gamla skeddrag, säger Pekke och skrattar.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen