DELA

Champagneresa ska utveckla företagandet

I fyra dagar har företagare och andra intresserade från Åland rest runt i Champagne för att utveckla de olika näringarna på Åland.
I måndags kom 32 deltagare hem från fyra dagars resa i det världsberömda vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Hälften av resans kostnader på 38.000 euro betalades av EU:s strukturfond Leader. Resten av pengarna kom från deltagarnas hemkommuner, företagarföreningen och deltagarnas egna plånböcker. Projektledare för resan var Lis Karlsson från Föglö.
Syftet med resan var att få nya erfarenheter av lokalt företagande och marknadsföra Åland. Företaget Pommery, en av världens största champagneproducenter, äger en av de champagneflaskor som bärgades från vraket utanför Föglö. Skärgårdsgruppen fick en inblick i vrakchampagnens betydelse för marknadsföringen av Åland under en rundvandring på Pommery.
– När vi kom dit blev guiden nästan lite upprymd över att vi kom från Åland. Någon frågar varje dag guiderna om vrakchampagnen finns här, så det är större i världen än vad vi kanske tror, berättar Gerd Karlsson som var med på resan.
Det fanns också ett stort franskt intresse för smakbyn i Finström.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson