DELA

Champagnehus får flaska från vraket

Nu ansluter sig champagnehuset Veuve Clicquot till sommarens champagneauktion.
Förutom landskapets två flaskor från vraket bjuder champagnehuset ut ytterligare sällsynt årgångschampagne till försäljning.
Som tack för all hjälp har Veuve Clicquot fått en av vrakflaskorna.
Auktionen är den enda renodlade internationella champagneauktionen i sitt slag i världen. Champagnen är från tidigt 1840-tal, vilket gör att det handlar om världens äldsta champagneflaskor som bjuds ut till försäljning. En flaska Veuve Clicquot och en flaska Juglar kommer att säljas till högstbjudande.
Utöver flaskorna från vraket tillför Veuve Clicquot ytterligare 46 flaskor av 17 olika sorter från sina egna samlingar. Det handlar om sällsynta årgångsviner som inte finns till försäljning i vanliga fall.
– Det äldsta är från 1955 och det nyaste från 1998, säger avdelningschef Rainer Juslin vid Ålands landskapsregering.
Landskapsregeringen har bett om en uppskattning på de intäkter som flaskorna kan inbringa men har ännu inte hunnit få något svar.
Den ekonomiska vinningen från auktionen ska ges till välgörande ändamål. Det gäller all champagne som säljs under dagen.
– Överskottet som champagneflaskorna förväntas ge oss på sikt ska öronmärkas för välgörande ändamål så som miljöförbättrande åtgärder för vattenkvaliteten i våra hav.
Auktionen hålls den 3 juni i Alandica. Auktionsförrättare är auktionshuset Acker Merrall & Condit.

Som tack
Landskapsregeringen har även tagit beslut om att överlåta en champagneflaska till Veuve Clicquot. Flaskan och dess innehåll får bara användas för forskningsändamål.
– Vi har värderat de insatser som champagnehuset gjort under det senaste året. De har bidragit med expertstöd, omkorkningsmetod, utbildning och maknadsföring. Det här är vår motprestation, säger Rainer Juslin.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman