DELA

Centern håller krismöte under mellandagarna

Gun Carlson, C-ledare i lagtinget, tonar ned det faktum att liberaler och center splittrades i frågan om inbesparingar för linfärjorna.
– Det är inte så märkvärdigt då det är en svår fråga. Partierna valde att gå olika vägar.
Nyan berättade i onsdags om hur trafikminister Veronica Thörnroos (C) förlorade omröstningen i landskapsregeringen om hur sparåtgärderna inom linfärjetrafiken ska se ut.
Thörnroos och övriga centerministrar föreslog matpauser på Töftölinjen under helgerna, men liberalernas linje om matpauser alla veckodagar vann. Thörnroos sade att Embarsundslinjen ska vara orörd – men nu blir det troligen turlista.
Det var en besviken trafikminister som efter mötet talade om röstningsresultatet som ett misstroende för hur hon sköter sig som trafikansvarig.

Sakfråga
Centerns gruppledare i lagtinget Gun Carlson (C) är av en annan åsikt, det här är inte en förtroendefråga.
– Så tolkar inte jag det. Det handlar mer om sak.
Centergruppen kommer ändå att mötas i mellandagarna för att diskutera situationen och vad beslutet kan få för konsekvenser. Linfärjornas inbesparingar kan tyckas vara en liten fråga men den är viktig för många, säger Gun Carlson.
– Vi måste fundera på det här.

Ingen spricka
Beslutet som rör linfärjor är inte det enda den senaste tiden där liberaler och center drar åt olika håll. Vid budgetomröstningen i lagtinget gick flera centerledamöter emot regeringen när det handlar om kompensationen till Jomala, Saltvik och Brändö. De ändrade sig visserligen under den andra omröstningen men först efter att finansutskottet kommit med en kompromisslösning.
Gun Carlson säger att det handlar om en gammal olöst fråga mellan kommunerna, och inte en fråga som rör specifikt varken liberalerna eller centern.
Så det handlar inte heller där om en spricka mellan regeringspartierna?
– Nej, inte ett dugg.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax