DELA

Centern fogade sig i ledet när LBU-stöd klubbat

LAGTINGET. Det fanns inte ett spår av regeringskris när debatten om jordbruksstödet fortsatte i onsdags.
Oppositionens förslag till att ärendet skulle utskottsbehandlas röstades ner av ett enigt regeringsblock, inklusive Centerns ledare Harry Jansson.
Landskapsregeringen sitter säkert efter att Centers lagtingsgrupp enigt godkänt meddelandet om stödprogrammen i onsdagens lagtingsdebatt.
– Vi har accepterat att det snart är 8 maj och då måste siffrorna till EU börja matas in, sade partiordförande Harry Jansson.
Alla Centerns lagtingsledamöter röstade mot utskottsbehandling av programmet och tidsramen borde då kunna hållas. Oppositionen röstade för utskottsbehandling, men förlorade med rösterna 21–9.
Liberalerna drev hårt på att ärenden skulle behandlas i finans- och näringsutskottet.
– Hur ska vi kunna ta till oss det om vi inte får detaljbehandla det, undrade Gunnar Jansson (Lib).
– Det är inte ministerns sak att besluta om det. Förslaget har varit ute på remiss och man har haft ett år på sig att läsa förslaget, svarade Karlström.
Mats Perämaa (Lib) undrade varför just detta ärende hade så bråttom att man inte hinner utskottsbehandla.
– Det kan inte vara omöjligt att få vara försenad i EU. Vi har många gånger hotats med böter för att vi är sena.

En grupp jordbrukare har meddelat att de hellre vill att jordbruksstödet ska finansieras och administreras från riket. Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) säger sig få tårar i ögonen när han hör det. Det är bättre på Åland hävdar han.
– Om vi flyttar över stödet till riksbehörighet skulle investerings- och startstödet halveras. Livsmedelsindustrin skulle få åtta gånger mindre investeringsstöd, vallstödet skulle försvinna och LFA-stödet för djurhållning skulle minska. Men landskapet skulle få 38 miljoner euro att lägga på annat.
Liberalernas Viveka Eriksson efterlyser en bredare konsekvensanalys än bara för jordbruket.
– Nu har ni sett på enskilda gårdar. Vi vill se konsekvenserna för hela Ålands ekonomi.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax