DELA

Centern beredd fälla avbytarförslag

Frågan om lantbrukets avbytarservice är het just nu.
– Det skulle vara dumt att avge ett lagförslag som man vet att det finns en negativ inställning till i regeringen, säger centerns ordförande Harry Jansson.
Runar Karlsson, som leder lagtingsgruppen, är också beredd att stoppa förslaget.
Ingen av dem befarar ändå en regeringskris.
De åsikter som Harry Jansson för fram är inte nya. Redan för ett år sedan skapade det en spricka i centerleden när centerbasen sände ut ett pressmeddelande i neddragningsfrågan som i det skedet inte hade förankring i lagtingsgruppen. Vid Centerns stämma i höstas talade Jansson också mot en bantning av stödet till avbytarservicen.
Den åsikten står han fast vid också i dag men något beslut i lagtingsgruppen eller Centerns styrelse finns ännu inte.
– I det här skedet är det min åsikt, säger Jansson men han understryker att han har stöd för den inom jordbrukarkåren och hänvisar till den jordbrukspolitiska grupp som partiet tillsatt.
Nu på fredag kommer Centerns lagtingsgrupp satt samlas för att formulera sin syn och Jansson säger att han naturligtvis är beredd att försvara sin åsikt i gruppen.
Runar Karlsson, som leder Centerns lagtingsgrupp, lutar också åt att det blir tummen ner vid gruppens möte på fredag.
– Det här är en fråga som diskuterats länge och stödet har ju redan skurits ner från en nivå på 900.000 euro till 600.000 euro. Det handlar också om arbetsplatser. Vi vill säkerställa att mjölkproduktionen för ÅCA inte äventyras, säger Karlsson.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm