DELA

Catrin krossar normen på Albanus

27-åriga Catrin Palmqvist från Mariehamn har seglat med Albanus sedan hon gick i högstadiet.
Nyligen blev hon galeasens första kvinnliga skeppare.
– Det känns stort på många vis att vara befäl, säger hon.
Catrin Palmqvist kommer i möte på Albanus pir i Sjökvarteret. Hon tar oss vant ombord på segelfartyget och vi slår oss ner på däck.
Sedan augustis början är hon Albanus nya skeppare – men någon novis ombord är hon egentligen inte. Hon har fostrats i föreningen.
– Jag började vara med på prentisseglingar med Albanus i högstadiet, som vilken ungdom som helst. Men det är ju så här, att när man tillbringar mycket tid på en plats lär man sig mer vartefter, om man vill. Jag blev här på somrarna, och efter gymnasiet började jag fundera på om jag skulle kunna leva på seglandet.
Funderingarna ledde henne till det danska skolfartyget Georg Stage, världens minsta fullriggare.
– Fartyget låg till viss del i hamn och så seglade vi i tre, fyra månader. Där fick jag min första examen och insåg att folk faktiskt betalar en pengar för att segla. Så jag bestämde mig för att göra något mer allvarligt av det.
Sin skepparkompetens fick Catrin ombord på den tremastade fullriggaren Christian Radich. Och det är just på segelfartyg som hon trivs allra bäst.
– Så länge som det finns möjlighet vill jag segla. Jag trivs mycket bättre med det än att vara på lastfartyg. Det är ett väldigt socialt arbete att segla, man måste mer eller mindre komma överens med folk. Och det är en del av charmen. På lastfartyg är det inte samma sak, där är det mycket färre människor.
Läs mer i papperstidningen!

Maria Snellman