DELA

Carina skriver om båtsmännens öde

Författaren Carina Karlsson forskar just nu om båtsmännen.
De som under svenska tiden var en del av indelningsverket för örlogssoldater och tilldelades båtsmanstorp också i de åländska byarna. För första gången har hon fått stipendium från Ålands kulturstiftelse för forskning inför en bok.
– Jag är alltid intressserad av historier om de där lite udda människorna, de som står lite utanför samhället.
Carina Karlsson började intressera sig för båtsmän när hon upptäckte att en sådan fanns i hennes egen släkt, farmors farmors farfarsfar, som kom till Åland som båtsman 1792. På gården i Tranvik dit hon flyttade för tio år sedan finns ett litet torp som förmodligen tillhört en båtsman.
– Jag hade en aning om att jag hade släktband hit och det visade sig att min farmors farmor var från den här gården. När det hölls auktion efter förre ägaren hittade man ett dryckeskärl i ladugården som liknade de som postrotebönderna hade med på sina postfärder. Men postrote och Tranvik stämmer inte riktigt, däremot har det funnits båtsmän i byn.
Om dryckeskärlet faktiskt tillhört Carinas anfader Anders Kämpe vet hon inte men intresset för båtsmännen var väckt.
Hon är alltså ännu forskningsskedet och håller samtidigt på och slutför en annan bok. Det visade sig att också den historien har båtsmanskopplingar, något som Carina tagit som ett tecken på att historien om båtsmännen nu är i tur att skrivas.

Anne Sjökvist