DELA

C-ledaren: Varför inte slopa alla kommuner?

Kommunerna vill att landskapsregeringen ska peka med hela handen. Landskapsregeringen vill att kommunerna själva ska ta ansvar.
I fredags hölls det andra stormötet om den pågående samhällsreformen.
– Varför inte ha enbart landskapet Åland utan något konkurrerande kommunalt organ? funderade centerledaren Harry Jansson.
Uppslutningen från kommunerna var närmast total när landskapsregeringen bjöd in till rond 2 i arbetet med att omstrukturera den offentliga servicen till invånarna. Bara Eckerö och Geta saknade representanter på fredagens möte. Som grund för diskussionen låg de fyra alternativa modeller till framtida kommunal struktur på Åland som en arbetsgrupp presenterade i våras.
Alternativen är värdkommun eller samarbetskommun, en struktur som kräver mindre reformarbete, samt regionkommun och Åland som en enda kommun. För att de sistnämnda ska vara möjliga krävs ett större arbete, både lagstiftningsmässigt och organisatoriskt.
Enligt landskapsregeringen är grunden till samhällsreformen inte i första hand dagens skrala ekonomi utan siktet är inställt på att behålla en god servicenivå in i framtiden när allt färre förutsätts försörja allt fler.


Vill ha klara besked
Landskapsregeringen gick ut lite försiktigt. Så här uttryckte sig lantrådet Camilla Gunell (S):
– Visst skulle vi kunna göra likadant som Afrikas kolonisatörer; presentera ett färdigt förslag och säga så här ska vi göra, den här modellen ska vi välja. Men det vill vi inte. Vi vill att ni ska vara med i processen.
Men flera kommunala företrädare ville att landskapsregeringen talar ut skägget och säger som det är: Att samhällsreformen behövs för att man blir tvungen att skära i servicenivån eftersom den kostar för mycket pengar framöver.
Harry Jansson (C), Jomala, kom med det kanske mest provokativa förslaget, något som han också själv tillstod.
– Varför inte ha enbart landskapet Åland utan något konkurrerande kommunalt organ? Den som vill slå ihop kommuner måste ta det ultimata. Annars åstadkommer vi en mellanstruktur med många chefer.
Harry Jansson säger till Nya Åland att det här inte är ett konkret förslag. Det är hans egna tankar, inget han har diskuterat med sitt parti.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre
Patrik Dahlblom