DELA

Bytte erfarenheter på svenskt vatten

Diskussioner, en övning på svenskt vatten och möjlighet att få testköra andra båtar. Ålands sjöräddningssällskap hade en fullspäckad helg.
Ålands sjöräddningssällskap tillbringade helgen i Mönsterås i Sverige där de bland annat fick provköra svenska sjöräddningssällskapets Viktoriabåtar. Totalt ingick åtta sjöräddningskryssare under sammankomsten.
– Det är ett utbyte vi har mellan Åland, Mönsterås och Simpevarp. I fjol var de hos oss och nu gjorde vi ett återbesök, berättar verksamhetsledare Dag Lindholm.
Totalt reste 60 personer från Åland, vilket innefattade både sjöräddare och dess familjer.
– Vi hade också en övning när vi var där samt galamiddag och diskussioner. En utbildningskonferens, kanske man kan kalla det.

Båtbyte
En tre dagars möjlighet att få provköra Viktoriabåtarna, som är betydligt större än de åländska, gav erfarenhet.
– Vi håller på med ett båtprojekt nu och ska ersätta Rescue Paf. Men det är ett långsiktigt projekt där vi tittar på olika modeller och kanske anhåller om Pafmedel nästa år.
Ålänningarna testade bland annat Rescue Burre som är stationerad vid räddningsstationen i Simpevarp i Kalmar Sund samt Rescue Björn Christer som normalt återfinns vid räddningsstationen på Dalarö i Stockholms södra skärgård.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax