DELA

Bygget av Eckeröodlingen är i gång

Bygget av den landbaserade fiskodlingen i Eckerö Storby har inletts. Ännu är det en lång väg kvar innan fiskodlingen och den planerade biogasanläggningen är färdiga, men redan nästa vår väntas verksamheten komma i gång.
– Miljön kommer att bli så bra och optimal som möjligt för fisken, säger Fifax vd Pontus Nikula.
Näringsminister Fredrik Karlström och Fifax styrelseordförande Pentti Kulmala fick i går äran att klippa bandet till det som inom en relativt snar framtid ska bli Ålands första landbaserade fiskodling.
– Det här är en av de roligaste dagarna att vara näringsminister, säger Karlström.
Fifax vd, Pontus Nikula, kallar det här för ett historiskt tillfälle efter många års hårt arbete.
– Det känns riktigt roligt, det är en stor dag för oss. Bygget går enligt plan, vi har så otroligt duktiga människor involverade som gör ett storartat arbete och alla bjuder till för att vi ska kunna hålla oss till tidtabellen.
Ännu är bygget av den 16 000 kvadratmeter stora fiskodlingsanläggningen bara i inledningsfasen. Som bäst pågår markberedningen och man spränger grunden för det som ska bli en av tre stora fiskbassänger på 80 gånger 30 meter vardera. Dan Engblom från Deab konsult, är den som basar över markarbetet.
– Hela anläggningen ska bli lika stor som Maxinge och Sparhallen tillsammans, ungefär 80 gånger 188 meter. Bygget blir lägre än sopstationen som står här borta, så den kommer definitivt inte att synas över hela Eckerö, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung