DELA

Bussförbindelse Åbo-Mariehamn i 30 år

Bussförbindelsen Åbo – Brändö – Vårdö – Mariehamn fyller 30 år. Årets sommarbussförbindelse mellan Åbo och Torsholma startade i måndags, den 4 juni, och körs till och med 12 augusti.
Det var år 1982 som Matka-Autot Oy, som första och enda icke åländska bussbolag, fick tillstånd av landskapsstyrelsen att trafikera på Åland och i Brändö kommun.
Sommaren -82 och -83 trafikerade bussen rutten Åbo – Osnäs- Åva by – Torsholma med en dagstur måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar. Mellan Osnäs och Åva följde bussen med på ms Ejdern över Skiftet.
Följande sommar, 1984 och ända fram till 1990 trafikerades linjen med två bussar. Den ena bussen startade på morgonen från Torsholma till Åbo, med retur på kvällen från Åbo till Torsholma alla vardagar utom lördagar. Den andra bussen startade på förmiddagen från Åbo till Torsholma, med retur på eftermiddagen till Åbo måndagar, onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar.
Passagerna kunde sedan fortsätta med skärgårdsfärjorna från Torsholma via Kumlinge till Hummelvik i Vårdö, där Vårdö Busstrafik Ab och från år 1986 Sundqvists Buss Ab skötte om anslutningstrafiken till Mariehamn. Nu sköter Viking Line Buss om trafiken mellan Hummelvik och Mariehamn.
Sedan 1999 sköts busstrafiken till Torsholma av J. Vainion Liikenne Oy i Salo.
Bokningar görs via Ålandstrafiken, som också tillhandahåller tidtabeller och prislistor. (as)