DELA

Bussbältet kan rädda liv

Den som inte tar på sig bältet i skolbussen kan bli livsfarlig för sina kamrater i en olycka.
Det har Vikingaåsens elever lärt sig.
Alla tar väl på sig säkerhetsbältet i bussen – eller?
Så gott som alla elever räcker upp handen när Williams Buss säkerhetsansvarige Ove Boman ställer frågan.
– Otroligt bra statistik, tycker han.
Och varför är det så viktigt?
Att det finns en lag om det är en orsak. Att bältet kan vara skillnaden mellan liv och död i en trafikolycka är ett viktigare skäl. Och den som inte tar på sig bältet i skolbussen kan bli en fara för sina skolkamrater.
Boman visar en ruggig film om vad som händer med testdockorna i en förarhytt när en lastbil åker nerför en slänt och rullar runt. Föraren, som har säkerhetsbältet på sig, rycks hit och dit men hålls på plats av bältet. Passageraren, som inte är fastspänd, flyger fram och tillbaka i hytten. Han får många hårda smällar, men det får också den fastspände föraren när kropparna möts.
Den som använder bältet kan skadas lika mycket som den som struntar i det, är budskapet. Och det är precis lika viktigt att ha bältet på sig i bussen som i en vanlig bil, understryker Ove Boman.

Tung som tegelsten
Han har flera skrämmande exempel. Om en bil tvärt stannar, till exempel vid en krock, trycks passagerare och föremål framåt med en fruktansvärd kraft. Att få en lös mobiltelefon i huvudet vid en sådan krock jämför han med att bli slagen med en tegelsten.
Har polisen kontrollerat att eleverna använder bältet, undrar en kille.
– Jag tror bestämt att de kommer att göra det. Vi har talat med dem om det, så det sker nog med stor sannolikhet, säger Ove Boman.
Varför finns det inte trepunktsbälten i alla bussar, frågar en tjej.
Visst har en del av bussarna bara midjebälten, men de moderna trepunktsbältena kommer, svarar Ove.
Och hur gör man om bussen är så full att många elever måste stå i mittgången? Det har Elin Zetterström, 12, från Möckelö varit med om.
Tyvärr kan det så ibland i början av terminen, innan bussbolaget vet hur stort passagerarantalet blir på de olika linjerna, är svaret. Då kan man kanske sätta sig ner på en kant tills någon annan stiger av och en plats blir ledig.
Tvivlar
Elin Zetterström tvivlar på att nästan alla Vikingaåsenelever faktiskt använder bussbältet, fast de räckte upp händerna när de fick frågan.
– Jag tror att tre fjärdedelar här använder bältet. Och det är skillnad på högstadiet och lågstadiet. Dom i högstadiet använder nog bältet mera.
Hur gör du själv?
– Jag använder det alltid. Det lärde jag mig hemma. Min storasyster kör dragrace, där är sådant viktigt.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax