DELA

Bryssel fick veta Ålands syn på laxkvot och GMO

– Jag övertygad om att förutsättningarna för att bedriva Ålandspolitik har förbättrats.
Det säger kansliminister Wille Valve (MSÅ) efter första mötet med nya Ålandsassistenten i Bryssel.
Wille Valve och landskapsregeringens specialrådgivare Julia Lindholm har varit i Bryssel. Onsdagen inleddes med ett möte med europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (S&D) och hennes assistent Marina Lampinen som fått ansvar för Ålandsfrågor hos Kumpula-Natri.
– Efter vårt första möte är jag övertygad om att förutsättningarna för att bedriva Ålandspolitik har förbättras, skriver Valve i ett pressmeddelande.
Valve tog upp sjöfartsfrågor och koldioxidbegränsningarna, som enligt honom, kommer att slå hårt mot den småskaliga sjöfarten i Östersjön. Han betonade också vikten av att Europaparlamentets intergrupp för Östersjön kan fortsätta och lyfte fram Östersjöstrategin och byggandet av reningsverk som exempel.
Valve och Lindholm träffade också chefen för Finlands representation till EU, ambassadör Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve.
– På mötet framhöll jag två frågor där Åland har annan åsikt än Finland: Det handlar om Östersjöns laxkvoter och om genetisk modifiering. Som ett resultat av specialrådgivarens arbete framförde Finlands fiskeriattaché både Finlands förslag om minskning av laxkvoter och Ålands ståndpunkt om att den föreslagna minskningen är för kraftig. Detta är jag mycket nöjd med. I GMO-frågan är det särskilt viktigt att Finland vet om att Åland vill ha möjligheten att införa ett totalförbud mot GMO, om landskapet så önskar.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen