DELA

Britt missade Bryssel – men rekordmånga röstade

Det blir ingen plats för Britt Lundberg i EU-parlamentet i Bryssel. Men under kvällens valvaka på Indigo kom ändå glädjande besked – valdeltagandet på Åland är högst i hela landet.
Över 11 400 röster hade Britt Lundberg fått när 99,8 procent av rösterna räknats. Det betyder att det inte blir något mandat för henne i parlamentet i Bryssel den här gången heller.
Men Lundbergs kampanj verkar ändå ha påverkat intresset för EU. Valdeltagandet ökade nämligen med tio procentenheter sedan senaste valet 2009. Och inte nog med det – Åland har högst valdeltagande i hela landet. 57,4 procent av de röstberättigade gick till valurnorna, jämfört med 40,9 procent i hela landet. På andra plats hamnade Helsingfors valkrets med 52,5 procent.
Svenska folkpartiet säkrade sitt enda mandat och Nils Torvlads fick fortsatt förtroende i ytterligare fem år. Och Britt Lundberg verkar nöjd, trots att hennes arbete för en parlamentsplats inte räckte till.
– Vi har lyckats få det högsta valdeltagandet i landet. Det visat tydligt att en EU-stol är viktig för ålänningarna, säger hon.
Läs mera i morgondagens tidning!

Minna Wallén
minna.wallen@nyan.ax