DELA

Bråttom när kaj 6 ska byggas om

Hinner Terramare verkligen bygga om kaj 6 till den 15 september när arbetet startar först i dag, fem månader efter att bolaget vann upphandlingen?
Den frågan har flera läsare ställt sig sedan i vintras.
Det stormade rejält kring upphandlingsprocessen i vintras när det blev klart att Terramare, internationellt verksamt bolag med bas i Helsingfors, hade vunnit upphandlingen över åländska byggföretaget Eriksson Bygg ab trots att Terramares anbud för kajombyggnaden var nästan en halv miljon euro högre, 3,41 miljoner euro mot 3,88 miljoner euro.
Det som enligt stadens hamn- och räddningsnämnd avgjorde till Terramares fördel var löftet att ha allt klart till den 15 september 2012. Eriksson Bygg ab hade gett 30 september som slutdatum.
Många frågetecken uppstod i kölvattnet efter upphandlingen:
Varför antogs det dyrare anbudet?
Vilken roll hade hamnnämndens konsult Jorma Hagelberg i diskussionerna om slutdatum som även fördes per telefon trots att all korrespondens enligt handlingarna skulle ske skriftligen?
Varför fick Eriksson Bygg ab besked av hamn- och räddningschefen per mejl att företaget fick komma med förslag på slutdatum?
Eriksson Bygg ab valde att lämna in besvär till Ålands förvaltningsdomstol över upphandlingsprocessen.
I samband med upphandlingen skyllde staden på att Viking Line gav besked om fartygsbeställningen så sent att det blev bråttom med att leverera den nya kajen med land- och matargångar i tid till det nya fartygens ankomst.
Men nu har kajen stått öde och tom ända sedan jul när kontraktet med Terramare undertecknades. Veckorna och månaderna har gått, och nu startar jobbet så pass sent att bolaget har mindre än en månad på sig att få allt undervattensarbete klart.
Men hamndirektör Leif Ahlqvist är inte orolig.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax

.