DELA

Bråttom med bygglov för enorma kabelhuset

Den här veckan tar byggnämnden i Jomala ställning till Kraftnät Ålands anhållan om bygglov för ett av Ålands största byggen någonsin, omriktarstationen för nya Finlandskabeln i Jomala Ytterby.
Och nu är det bråttom.
Förra måndagen kom anhållan om bygglov in till kommunen. Redan på nämndens möte två dagar senare togs ärendet upp, presenterades och bordlades. Kraftnät Åland fick jakande svar på sin anhållan om att ordna ett extra byggnämndsmöte den här veckan eftersom det brådskar med bygglovet.
Anhållan gäller den enorma omriktarstationen med en bottenyta på totalt över 900 kvadratmeter som byggs i två våningar. Byggnaden blir rektangulär, 40 gånger 20 meter med en mindre sidobyggnad, 17 meter hög och med fasad i räfflad plåt.

Syns på Lumparn?
Planen faller inte alla på läppen. Röster höjs nu för att byggnaden kan synas utifrån Lumparn eftersom den utöver sin egen höjd står uppe i en skogsbacke och att det hade varit bättre att dra den längre från stranden än en halv kilometer och i stället förlänga kabeln – allt för att få en mera undanskymd placering.

Läs mer i dagens Nya Åland.


Annika Orre

annika.orre@nyan.ax