DELA

Branschen spår lysande turistsommar

Annica Grönlund, pressansvarig på Visit Åland, får varje dag in tiotalet artiklar om Åland publicerade i utlandet.
Stugor är fullbokade, Rockoffs biljettförsäljning går bättre än någonsin och öar är hetast bland resetrenderna.
Turismbranschen spår en lysande nöjessommar 2010.
Visit Ålands press- och agentansvarige Annica Grönlund får varje dag in mängder med artiklar från svenska, finska och europeiska journalister som besökt Åland förra året eller tidigare i år.
Som exempel har både den bulgariska och franska upplagan av modemagasinet Elle publicerat stora reportage om den åländska skärgården. I franska Elle listades till och med Åland som den andra hetaste ön i världen just nu, näst efter australiska Lord Howe Island.
Åland är med andra ord en paradisö trendigare än Madagaskar, som kom på tredjeplats.
– Det känns otroligt bra, säger Annica Grönlund som också berättar att ett tv-team från Frankrike är på väg hit i sommar för ett fem dagar långt resereportage.
Även flera finska, svenska och tyska tv-team är på kommande.
– I maj och juni i år har kända Rough Guide to Finland getts ut i Storbritannien och USA. Journalisten besökte Åland i augusti 2009 och Åland får ungefär 14 sidor i den guiden.


Spår ökad turism
Visit Åland storsatsar 2010 med en kampanj med stora reklamaffischer uppsatta i Stockholm, Helsingfors, Tammerfors och Åbo, där Åland marknadsförs som det lugna avsticket i sommar. En kampanj som tros slå väl ut.
– Vi har fått mycket positiv feedback från många i branschen som säger att ”Oj, vi skulle ha velat göra den kampanjen!”.
Annica Grönlund tror att fler svenskar hittar hit i och med en starkare krona. Svåra tider gör också att många inte har råd att resa söderut.
– Det som är med finanskriser är att människor reser mer i närregionen. Där har vi märkt en ökning, säger hon.
Läs mer i papperstidningen.

Cecilia Lindvall