DELA

Brännskadad kunde inte skickas vidare för vård

Den man som skadades svårt i en lägenhetsbrand på onsdagskvällen kunde inte skickas vidare för omedelbar vård. Batteriet i sjukhusets mobila respirator fungerade inte.
Tidigt på morgonen fördes mannen i stället till Uppsala med sjukhusets helikopter.
Vid 22.30-tiden på onsdagskvällen fick alarmcentralen och räddningsverket larm om att det brann i en lägenhet i det gula huset vid Grindmattesvägen, Alhyddan, nära begravningsplatsen i Mariehamn.
Martin Nyberg, som bor vid samma väg och som råkade vara på hemväg med mopeden från en kompis, upptäckte brandbilarna som blockerade vägen och såg att brandbilsstegen hade rests till ett rum på andra våningen.
– Jag såg att det blixtrade i ett rum. Troligen var det polisen som tog bilder, berättar han.
Branden upptäcktes eftersom brandvarnaren började tjuta och därför larmade grannarna i lägenheterna intill alarmcentralen.
– Tack vare det kunde de övriga lägenheterna räddas.

Låg på golvet
När räddningsverket kom till lägenheten var branden fullt utvecklad. Rökdykare gick in och hittade en man liggande på golvet. Han togs om hand och fördes till sjukhuset med allvarliga brännskador.
Där bedömde man att mannen, som är i medelåldern, behövde vård i Helsingfors. Vid ettiden på natten beställdes därför Superpuma-helikoptern från Åbo. Helikoptern kom vid tretiden, men mannen kunde inte skickas i väg eftersom sjukhusets mobila respirator inte fungerade. Det visade sig att det var fel på batteriet. Vid femtiden återvände superpuman med oförrättat ärende.
I stället hämtades mannen av Uppsala sjukhus helikopter. Så problemet löste sig, konstaterar läkaren Mats-Ola Mattsson, medicinskt ansvarig.
– Jag kan inte säga något nu om orsaken till att mobila respiratorn inte fungerade. Vi gör regelbundna kontroller av utrustningen där vi bokför vem som utfört den och när, och vi ska nu gå igenom det hela.
Det arbetet kan ta några dagar.
Han konstaterar att transporten fördröjdes något på grund av problemen med respiratorn.
– Fördröjningar är inget man vill ha, man vill ju att förflyttningar ska gå så smidigt som möjligt.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax