DELA

Bra samarbete polis-rederier

– Det finns ingen anledning att vi ska kontrollera upp andra polisers arbete. Vi hade kontakt med den svenska polisen som konstaterade att mannen inte gjort sig skyldig till något brott, och det fanns alltså ingen orsak till att vi skulle störa denna resenär mera, säger polismästare Teijo Ristola.
Det handlar om den resenär som det skrevs om i en insändare i gårdagens Nya Åland. Både anklagelserna om snatteri och införsel av narkotika visade sig alltså vara ogrundade.
– Vi har mycket bra samarbete med rederierna och fick också i detta fall information från färjan i god tid. Vi hade kontakt med svenska polisen och tullen på Åland, och kunde konstatera att mannen inte gjort sig skyldig till något brott överhuvudtaget.
Polisens fältchef i helgen for ändå ner till hamnen tills färjan kom iland, inte alls för sent, enligt Ristola.
– Men som sagt, vi kan inte trakassera passagerare som inte gjort sig skyldiga till något brott.
Han vill inte gå in på mannens hälsotillstånd men säger att subutex kan användas till både goda och mindre goda ändamål.
Enligt insändaren hade mannen ertappats med att snatta i tax free-butiken när vakten upptäckte att han hade en mängd subutex-tabletter på sig. Han fick tillbringa resan i färjans arrest, och ärendet lämnades vidare till svensk polis när färjan kom i land.
Den svenska polisen släppte emellertid mannen som sedan tog färjan tillbaka till Mariehamn. Besättningen hade tydligen inte fått information från den svenska polisen utan varskodde både åländsk polis och tull.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist