DELA

Bonuskort är inte alltid billigast och bäst

Ett förmånskort leder inte automatiskt till billigare matinköp. Billigaste matkorgen får man utan förmånskort visar en undersökning som den finländska tidningen Taloussanomat har gjort.
Kostnaden för att upprätthålla förmånskortsystemet betalas av konsumenterna i slutändan.
Undersökningen gjordes mestadels i sådana affärer som inte är verksamma på Åland, Lidl, Alepa, Stockmann och Siwa, men också K-market inkluderades. Det visade sig att Lidl hade den billigaste mellanmålskorgen på 12,82 euro. Dyrast var Alepa med 15,32 euro. K-markets (som har Plussakort) korg kostade 13,31 euro. I undersökningen använde man sig av varor med normalpriser; ost, bröd, mjölk, margarin och läsk.
I artikeln konstaterar näringslivsreporter Seppo Konttinen att systemet med S-förmånskortet kostar över 300 miljoner euro att upprätthålla och den kostnaden betalas av konsumenterna direkt via matpriset.
I en jämförelse som Taloussanomat gjort mellan S-gruppens förmånskort och K-kedjans Plussakort visar det sig att det gröna S-förmånskortet ger bättre återbäring.
Om man handlar mat för 400 euro i månaden blir bonusen med S-förmånskortet 120 euro i året och för Plussakortet 84 euro. Handlar man för 600 euro i månaden blir bonusen 252 respektive 156 euro i året enligt Taloussanomat.
På Åland finns det över 20.000 personer som har Plussa- eller S-kort.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds