DELA

Blomstrande mingel på konsulatet

När svenska generalkonsulsparet bjöd in till mingel igår kväll var stämningen på topp. Politiker, kulturpersonligheter och andra ålänningar var på plats och njöt av solen, maten och champagnen.
– Relationerna mellan Åland och Sverige blomstrar en dag som denna, sade generalkonsuln Bertil Jobeus.

Kvällens samtalsämne var kanske valet av dag för festen. Sveriges nationaldag den 6 juni är ju normalt sett dagen då generalkonsuln bjuder in till fest, men i år fick kalaset flyttas fram, bland annat beroende på att trädgården inte var i skick i början av juni.
Bertil Jobeus själv menade att valet av dag var ganska slumpartat men framhöll att det är 43-årsdagen för hans och hustruns bröllop.
– Men egentligen firar vi de goda relationerna mellan Åland och Sverige. Relationen mellan Finland och Sverige har aldrig varit så stabil och grundfast som i dag. Samma sak gäller relationen mellan Åland och Sverige, den är fast som åländsk granit. Jag vill hylla alla som är här i dag för det oerhört goda samarbetet.
– I dag firar vi också att generalkonsulatet fortfarande finns kvar. Sverige har 105 ambassader och generalkonsulat världen över och många är rädda för nedläggning eller kraftiga inbesparingar. Men här har vi inte fått några sådana samtal, sade Bertil Jobeus under sitt välkomsttal.

Statsministern kommer
Dessutom offentliggjorde han att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt besöker Åland och generalkonsulatet nästa år.
Att det är den näst sista ”6 juni-mottagningen” tycker han bara känns bra och dessutom finns redan fyra sökande till platsen som generalkonsul.
– Åland ligger ju kvar, båtarna går hela tiden och vi kan åka hit när vi vill igen, säger Marie-Louise Jobeus.
På plats i den frodiga trädgården fanns ett hundratal personer som minglade och skålade i solskenet. Landshövding Peter Lindbäck framhöll att relationerna mellan Åland och Sverige aldrig varit så goda som nu.
– Som företrädare för finska statsmakten tycker jag inte att det finns något motsatsförhållande i att Åland har goda relationer till både Finland och Sverige. Det är en vinna-vinna situation. Det är viktigt att de svenska myndigheterna är välvilliga med sjukvård och utbildning för ålänningar som befinner sig i Sverige.
När det gäller åländska ungdomars val av studieort efterlyser han däremot mer balans.
– Jag skulle gärna se mer balans i var man väljer att studera. I dag väljer ju 80 procent av ungdomarna att studera i Sverige och det beror delvis på att de svenska universiteten är bättre på att marknadsföra sig här.

Mycket att fira
Maria Jonsson från Nordens institut på Åland tycker att det finns mycket att fira en dag som den här.
– Vi har ett gott nordiskt samarbete och god vänskap med Sverige. Bertil Jobeus har verkligen gjort ett fantastiskt jobb för relationerna och de diplomatiska banden.
Olof och Gudrun Salmén som har varit på generalkonsulns mottagningar så länge de kan minnas.
– Ja, hur länge har konsulatet varit här? Jag minns bara en gång då det var regn, det brukar alltid vara så här fint väder, säger Olof Salmén och berömmer de svenska konsulerna som varit genom åren för att de alltid växt in så bra i samhället.

JOHN GRANLUND

john.granlund@nyan.ax