DELA

Blågröna alger stoppar strandbad

På grund av stora ytansamlingar av blågröna alger avråder ÅMHM från att bada vid flera stränder i Saltvik och Finström.
Ännu fler stränder ligger i riskzonen om det varma vädret fortsätter.
Enligt Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har ansamligarna av cyanobakterier, även kallade blågröna alger, kring Ålands kust blivit så allvarliga att man nu avråder från bad vid flera stränder.
– Vi har inte tillräckligt med varningsskyltar för att sätta upp dem överallt där de skulle behövas, säger miljöskyddsinspektör Janne Eriksson vid ÅMHM.
David Abrahamsson, kontrollant vid ÅMHM, kontrollerade under torsdagen ett antal stränder, och man avråder nu från att bada vid flera av dem.
– Algläget är rätt illa på vissa stränder och efter att vi idag utfört kontroller avråder vi nu ifrån att bada vid stränder i Saltvik och Finström, till exempel Notplan, Godby simstrand och Västerviken. Vi har också fått rapporter om att det ser dåligt ut i Eckerö och att det finns stora ytansamlingar av alger i havet söder om Åland, mellan Kökar och Föglö, säger Abrahamsson.



Stränderna i Mariehamn är för närvarande okej, men kan befinna sig i riskzonen.
– Vi kontrollerade stränderna i stan i onsdags och på Espholm kunde man se tecken på begynnande algblomning, säger Abrahamsson.
När det nu utlovas fortsatt varmt väder och relativ stiltje finns risken för att algblomningen fortsätter att öka.
Det finns inget precist sätt att säga när algansamlingen vid en strand är allvarlig nog för att avråda från bad. Enligt Abrahamsson tittar man på faktorer som koncentrationer av alger på ytan och vid stranden och siktdjup när man gör sina bedömningar.
– Vi har inga standardiserade prover för att avgöra om det är för mycket alger. Det är en bedömning man gör okulärt på plats. Om vattnet ser för illa ut avråder vi från bad vid den stranden.
Algläget kan däremot ändra från dag till dag beroende på väder, vind och strömmar, och ÅMHM kan inte övervaka alla stränder.
Men det går även att själv kontrollera om algerna vid en strand är cyanobakterier eller någon annan sort.
– Stick ner en pinne i vattnet. Om algerna fastnar på pinnen är det inte blågröna alger. Man kan också fylla ett glas med vatten från stranden, och om algerna har flutit till ytan efter en halvtimme rör det sig om cyanobakterier. Om man tycker att vattnet ser äckligt ut kan det oavsett vara trevligare att åka någon annanstans, säger Abrahamsson.



Algblomningen kommer under en period då flera simskolor pågår runtom på Åland, bland annat i det redan drabbade området.
Frida Sjöroos på Folkhälsan säger att man inte avblåser en simskola bara för att alger samlats vid stränderna. I stället försöker man vänta ut läget eller hitta en annan strand.
– Om man upptäcker att det finns mycket alger vid en strand är det första man gör att försöka hålla simskolan på land med lekar och så vidare. Om algerna sedan ligger kvar i flera dagar kan simskolan försöka flytta till en ny strand. Men om en strand inom kommunen är drabbad kan det vara svårt att hitta en i närheten som inte är det, säger Sjöroos.

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax