DELA

Birka har gått både bra och sämre

– Historiskt sett har Birka Line gått både bra och sämre. Det beror på vilket tidsperspektiv man har.
Det säger Birkas vd Anders Ingves i en kort kommentar till den hårda kritiken som Eckerös styrelseledamot Johan Dahlman gett uttryck för i tidningen Åland.
Anders Ingves efterträdde Wiking Johansson som vd i december 2005.
– Efter det har en mängd åtgärder vidtagits både i fjol och i år. Personalen ska ha jättestort beröm för att Birka har kunnat förbättra sitt rörelseresultat kraftigt. Det ska de anställda ha all heder för.
I övrigt har han inga kommentarer till Johan Dahlmans kritik i gårdagens tidningen Åland.


Kritiken i korthet
Så här sa Dahlman bland annat i intervjun, med stöd av Marika Palmqvist, ägarrepresentant i Eckerös styrelse, och vd Björn Blomqvist:
n Birka Cargo håller på att bli frånåkt. Skälet är den svaga kryssningsverksamheten med Paradise.
n Birka Line har vanskötts under de senaste åren – trots att Eckerö i kraft av sitt ägande har dikterat styrelsesammansättningen. Birkas styrelse har varit svag därför att Eckerö visat hänsyn mot de mindre ägarna.
n Felinvesteringen i Paradise kunde göras på grund av att Birka var tjänstemannastyrt, inte ägarstyrt.
n Konkurs hotade och lönsamheten var i fritt fall i fjol. Då först blev det fason på Birkas styrelse.
n Birkas ledning var handlingsförlamad på vårvintern i fjol. Utresning gjordes i styrelsen på stämman.
n Eckerös ställning i Birka, tillsammans med osäkerheten i ägarbilden som följde när Ömsen sålde sina Birka-aktier, ledde fram till vägskälet – sälja innehavet i Birka eller köpa resten. Orsak: Eckerö kunde inte fortsätta ha halva sin balansräkning i händerna på en styrelse som dels gjorde fel och dels stod utanför Eckerös kontroll.


Två byttes ut
I den Birka-styrelse som tillsattes vid bolagsstämman våren 2005 ingick Daniel Widman, styrelseordförande, Erik Wiljanen, Hans Mansén, Marika Palmqvist, Sven-Eric Carlsson och Ulrica Danielsson. Vid stämman 2006 byttes Sven-Eric Carlsson och Ulrica Danielsson ut mot Jukka Suominen, Sture Carlson och Björn Blomqvist. De fyra förstnämnda återvaldes.
Nya Åland har talat med Sven-Eric Carlsson, som inte är glad över Johan Dahlmans kritik. Han påpekar att Birka Princess såldes under den gamla styrelsens tid.
– Om Johan Dahlman vill ha en offentlig byktvätt av vad som hänt i Birka, så ska han få det. Men först tycker jag att han ska höra med sina allierade Hans Mansén och Marika Palmqvist om de vill ha fram det.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax