DELA

Bingobilen fick säljas vidare utan extra skatt

Samma dag som Lis-Marie Jansson från Eckerö Storby vann en bil på Bingolotto sålde hon den vidare. Men fyra år senare dömdes hon att betala vinstskatt på försäljningen av den skattefria bilen.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen, efter många turer i olika instanser, gett Lis-Marie Jansson rätt i fallet.
Det var hösten 2002 som Lis-Marie Jansson vann en Volvo S60 på Bingolotto. Redan samma dag sålde hon den vidare. Men fyra år senare ålades hon att betala skatt eftersom den skattefria vinstbilen omvandlats till pengar. Enligt skattemyndigheterna blev vinsten då beskattningsbar.
Efter många turer i flera olika instanser fälldes hon senast i Ålands förvaltningsdomstol som beslöt att hon skulle betala skatt på överlåtelsevinsten, trots att rättsläget ansågs vara oklart.
Men nu har Högsta förvaltningsdomstolen kommit med ett beslut i fallet
I går gav domstolen Lis-Marie Jansson rätt, med hänvisning till att den skattefria bilen inte har överlåtits till ett annat pris än sitt gängse värde. Hon har inte tjänat mer pengar än vad bilen de facto varit värd genom att sälja den vidare.
”Följaktligen har det vid försäljningen inte uppstått någon beskattningsbar vinst för A.”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i sitt beslut.


Prejudikat för alla lottköpare
Anders Ingves är vd för spelbolaget Paf, som säljer bingolotter på Åland och har drivit frågan åt Lis-Marie Jansson. Han menar att Högsta förvaltningsdomstolens beslut är ett prejudikat som påverkar alla lottköpare i Finland. Nu kan alla som vinner en varuvinst sälja den så länge det inte uppstår ett värdetillskott jämfört med gängse värde.
– Jag tycker det är ett klargörande och bra beslut. Det är ju också det logiskt mest rimliga att likställa en penningvinst och en varuvinst. Och säljer man då varan vidare till gängse värde så har inte beskattningsbart värde uppstått, säger Anders Ingves.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax