DELA

Bilist smet från poliskontroll

– Det var för att säkra bevis som vi körde efter en bilen. Den hade tvärvänt före vår kontroll. Det är vårt jobb att ta reda på varför den försökte smita.
Det säger kommissarie Nina Rasmus, om söndagens biljakt.
Färden gick i hög fart från Hammarland, genom Jomala och in till Mariehamn och har väckt frågor bland personer som sett jakten.
I söndags vid 14.00-tiden körde en mörkgrå personbil undan polisen. Föraren hade fått syn på poliserna som höll kontroll vid landsväg 1 vid Hammarland Drygsböle och gjort en u-sväng tillbaka mot Mariehamn. Poliserna körde genast efter med sirener påslagna.
Färden gick längs Södersundavägen till Jomala kyrka och vidare till Önningeby, genom Västerkalmare och landsväg 1 in mot Mariehamn.


Ingen jakt
Kommissarie Nina Rasmus är förundersökningsledare. Hon vill inte använda ordet polisjakt om händelsen.
– Polispatrullen handlade helt rätt, efter vad jag hört i efterhand. De har skolning på sådant här och bedömde situationen som sådan att ingen fara uppstod.
Det räcker inte i sådana här fall att poliserna ser bilen och registernumret. Det är inte bilen som är missänkt, utan den som kör. Man vill också säkra bevis. Att polisjakt skulle vara förbjudet i lag, som en messare påstår, bestrider hon.
– Nej, när vi misstänker brott måste vi göra något. Vi ska bedöma omständigheterna och i det här fallet ökade inte riskerna i och med att en polisbil följde efter.
Hur hög hastigheten var säger hon sig inte känna till.


”Hollywood”
Vid tretiden kunde poliserna gripa den misstänkte i Mariehamn. Föraren misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Han lär inte ha varit alkoholpåverkad. Det är, enligt Rasmus, i stället körsättet som gör att han misstänks för brott, alltså det att han smet undan kontrollen och att han körde för fort.
Nya Åland har fått ett par mess som berör polisjakten. Vi har pratat med messarna.
– Jag tycker polisen gjorde för stor sak av det, säger en. Säkert var det bara en baklampa på bilen som saknades.
Personen såg bilen och efterföljande polisbil köra i hög hastighet genom allén i Jomala Kyrkby. Flera polisbilar ska sedan under kvällen ha fortsatt att köra genom Jomala.
Ett annat ögonvittne, Roger Ljungdahl, mötte bilen och efterföljande polisbil samt en av polisens paketbilar komma in mot Rökerirondellen i hög fart. De kom från Lemlandsvägen. ”Berätta för snuten i Hollywood att biljakter är förbjudna i Finland”, skriver han i messet.
– Jag tycker det är fel att poliserna stressar småungar till att köra för fort, säger han till Nya Åland.


Vittnen söks
Nu söks vittnen till händelsen. Detta för att säkra bevis.
Polisen önskar speciellt få kontakt med en kvinna som stod med en barnvagn vid Jomala kyrka.
– Hon var inte utsatt för fara. Men vi vill prata med henne, säger Nina Rasmus.
Personer som annars sett bilens framförs ombeds ringa polisens journummer 527 100.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax