DELA

Betala med Crosskeys klistermärke

Den traditionella plånboken får konkurrens. Det åländska företaget Crosskeys samarbete med mobiloperatören Elisa gör att man snart kan göra inköp med ett klistermärke på mobilen.
– Vi tror att mobilen kommer att ersätta läderplånboken, säger Crosskeys vd Thomas Lundberg
Det åländska företaget Crosskey har inlett ett samarbete med den finländska mobiloperatören Elisa. Tjänsten kommer att heta Elisa Lompakko som betyder Elisa plånbok.
Tjänsten innebär att kunder ska kunna betala genom att föra ett klistermärke mot en avläsare i butiken vilket gör att summan dras från ”plånboken”. Det är själva infrastrukturen bakom de mobila betalningarna som Crosskey har tagit fram. I ett första steg kommer betalkorten som är kopplade till plånboken att bestå av så kallade betalningsstickers som fästs på mobilen men på sikt kommer betalkortet att flyttas in i mobilen och installeras direkt på sim-kortet.
– Man vill redan nu få in ett nytt plånboksbeteende genom att sätta klistermärket på mobilen, säger Crosskeys vd Thomas Lundberg.
Målet är att det under våren ska bli möjligt att göra inköp på några av landets största kedjor med hjälp av klistermärket.
Det kommer också att vara möjligt att skapa så kallade virtuella kreditkort. Det betyder att du kan skapa ett kreditkort för enskilda tjänster som till exempel Spotify. Det virituella kortet är kopplat till ditt ”riktiga” kreditkort med den skillnaden att du slipper rädslan för att ditt kort kapas eller att det blir strul om kortet försvinner. Om något händer med ditt virtuella kort är det bara att avsluta det och skapa ett nytt.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom