DELA

Berusad båtförare friad i tingsrätten

Åtalet mot båtföraren vid dödsolyckan vid Tjärven på Ålands hav förkastades i går av Norrtälje tingsrätt.
Enligt rätten kan det inte bevisas i vilket skede han hade druckit.
Den 17 juli i fjol var ett sällskap på fyra båtar på väg från Sverige till Åland. Mellan Räfsnäs och Tjärven strax utanför Kapellskär förlorade föraren i en snabbgående, så kallad cigarettbåt av märket Apache, kontrollen över situationen med den följd att en av de tre passagerarna ombord flög av båten. Mannen avled senare av skadorna.
Rosella befann sig i närheten och flera ombord blev vittnen till olyckan.
Apachens förare skadades och fördes till Norrtälje sjukhus där man kunde konstatera att han hade nästan 1,42 promille alkohol i blodet. Han åtalades för grovt sjöfylleri.


Dämpa smärtor
Mannen själv hävdar att han hade stärkt sig med whisky för att dämpa sina smärtor och att det skedde först då han sett hur räddningshelikoptern hissat upp hans kamrat ur vattnet.
I rättegången vittnade en passagerare och två sjöräddare som kom till platsen. Ingen av dem hade noterat att föraren skulle ha varit alkoholpåverkad och ingen hade reflekterat över om det fanns alkoholdrycker ombord.
Rätten konstaterar att båtföraren, med tanke på den höga promillehalten, på kort tid måste ha konsumerat en ansenlig mängd alkohol. Men eftersom passageraren var chockad och sjöräddarna fokuserade på sina räddningsinsatser kan man inte bevisa att uppgifterna inte stämmer och därför måste åtalet förkastas.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax