DELA

Befarar algexplosion om vädret håller i sig

Det varma vädret är här för att stanna. Det finns ingen anledning att tro någon annat.
– Det känns som vi nosar på något slags rekord men mer än så kan jag inte säga, säger Joachim Regårdh på Ålands försöksstation.
Väderentusiasten Tom Wiklund befarar att det snart blir ännu värre algblomningar.
Det varma vädret har hållit i sig och den senaste tiden har temperaturen legat konstant på temperaturer kring 26 och 27 grader.
– Det skiljer väldigt lite temperaturmässigt från dag till dag, säger Niklas Söderlund om siffrorna som man kan se på Ålands försöksstation.
Att det är extra varmt nu och att vädret kommer hålla i sig är något man skulle kunna anta åtminstonde om man tittar på olika långtidprognoser.
– Vädret ser väldigt stabilt ut just nu men som metrolog vill man sällan förutspå vädret mer än tre dagar framåt. Prognoser längre fram i tiden borde inte få kallas prognoser utan borde tas som indikationer. Sannolikheten att de skall inträffa är så låga. Däremot har vi en unik situation på Åland just nu. Yttemperaturen på Ålands hav är 20 grader. Det gör att hela havet fungerar som ett värmebatteri vilket gör att vi får så milda nätter här på ön, säger väderentusiasten Tom Wiklund.
Wiklund driver i dag Facebooksidan Vädersidan med över 3000 medlemmar.
– Tillsammans kan hjälpas åt att sprida information om det lokala vädret. Exempelvis algblomningen är någonting som är aktuellt på Vädersidan just nu. Om jag skulle spå framåt skulle jag tro att det kommer blossa upp väldigt mycket alger framöver. Vi har ett varmt och vindstilla väder att vänta. Det är idealiskt för alger, säger Wiklund.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson