DELA

Barnen tillbringar allt mera tid på dagis

Trenden att barn tillbringar allt mer tid på dagis ökar också på Åland, säger en barnträdgårdslärare som vill vara anonym.
Hon har jobbat inom barnomsorgen länge och tycker att det har skett en attitydförändring de senaste fem åren.
– Det är inte de ensamstående föräldrarna som låter sina barn vara på dagis långa dagar och under ledigheter, utan tvärtom är det i många fall välbärgade familjer med två föräldrar, säger hon.
I riket har en debatt rasat de senaste dagarna på Yles och dagstidningarnas websidor sedan Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdscentralen i Finland, och Mirjam Kalland, generalsekreterare vid Mannerheims barnskyddsförbund i medierna kommenterat den oro som finns inom dagvården för att allt fler barn tillbringar allt mer tid på dagis. Också där har man kunnat konstatera att fenomenet är mera utbrett bland välbärgade familjer.
– Barn på daghem har ingen laglig rätt till semester från dagvård och därför är det viktigt för föräldrarna att förstå att alla barn behöver ha fritt flytande tid utanför daghemsgruppen, säger Mirjam Kalland, till svenska Yle.
Docenten i småbarnspedagogik Marjatta Kalliala vid Helsingfors universitet säger till FNB att dagvården i Finland är ordnad utgående från de vuxnas, inte barnens behov. Småbarn har inte samma lagliga skydd mot överlånga dagar som vuxna och skolelever, menar hon .

Ha ut maximalt
Den åländska barnträdgårdsläraren håller med.
– Det här har ju alltid diskuterats, men faktum är att någonting har skett de senaste åren. Många föräldrar verkar tänka att de ska ha ut maximalt av det de betalar för, och har därför barnen så länge som möjligt på dagis.
Hon betonar ännu en gång att det inte är de ensamstående föräldrarna som utnyttjar dagvårdsrätten mest.
– De är tvärtom i de flesta fall noga med att komma och hämta så tidigt som möjligt, och ha barnen hemma när de själva är lediga.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist