DELA

Barn fick otäcka utslag efter bad

Tre barn på Brändö Jurmo har fått svinkoppsliknande utslag. Utslagen uppstod i samband med att barnen badat mycket i Jurmo ström i mitten av juli.
– Det ser hemskt ut. Det är öppna sår över hela kroppen, säger Päivi Nikoskinen mamma till ett av de drabbade barnen.
Det var under samma period som barnen badade mycket i havet som de drabbades av de svinkoppsliknande utslagen. Utslagen drabbade de tre barnen samtidigt och en sjuksyster tillkallades för att undersöka barnen. Efter konsultation med läkare diagnostiserades barnen med svinkoppor och antibiotika ordinerades.
– När jag läst på om den sjukdomen finns det saker som jag inte tycker stämmer överens med min sons symptom men jag litar på läkaren. Det har lugnat ner sig en del sedan vi började behandla med antibiotika men det ser fortfarande hemskt ut, säger Nikoskinen.

Har hänt förr
Det är inte första gången som hudutslag uppstår till följd av bad i Jurmo ström och fiskaren Kaj Lundberg vittnar även om att det var mycket alger i vattnen kring Jurmo vid tidpunkten då utslagen uppkom.
– Under hela mitt liv har jag aldrig sett så mycket alger här som i sommar. I vissa perioder har jag varit tvungen att åka ut med båten för att kunna skölja min fisk. Sen så är det inte första gången det uppstår hudutslag efter bad här. Förut när fiskodlingarna var i bruk kunde man drabbas av utslag om man simmade för nära dem, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson