DELA

Bärgningen inleddes i hemlighet

När Rainer Juslin, avdelningschef vid utbildnings- och kulturavdelningen, i torsdags sade till Nya Åland att bärgningen av champagneflaskorna skulle påbörjas ”inom några veckor” arbetade dykarna troligen redan vid vraket.
Under gårdagens presskonferens svarade han svävande på frågan om när dykningarna egentligen inleddes.
– Vi började i slutet av förra veckan.
Det finns ytterligare två frågor som landskapsregeringen ger något luddiga svar på. Den första är hur många av de uppskattningsvis 70 flaskorna som har bärgats hittills. Finländska och svenska massmedier spekulerade under gårdagen om att hela lasten redan finns ovan vattenytan.
– Det är färre än 70 som tagits upp, säger kulturminister Britt Lundberg.
Den andra frågan är var champagnen förvaras.
– Flaskorna lagras i vattenbad i säkert förvar, säger Rainer Juslin.
Och var är det?
– Det kan jag av säkerhetsskäl inte gå ut med.

Stora värden
Marknadsvärdet på champagneflaskorna har bedömts vara flera tiotusentals euro per flaska. Enligt ledande champagneexperter är det en mycket högklassig och exklusiv champagne från bolaget Juglar som nu hämtas upp ur havets djup. Att det handlar om världens äldsta bevarade champagne anses vara mycket sannolikt.
– Att den skulle finnas på Åland känns helt fantastiskt och vi är mycket glada över de möjligheter som det här ger oss, säger Rainer Juslin.
Men landskapsregeringens representanter påpekar också att det inte är säkert att det är samma sorts champagne i alla flaskor.
Flaskorna, som ligger på cirka 50 meters djup, tas upp av företaget Anders Näsman Services. Vågor, djupet, dålig sikt, strömmar och annat kan störa dykarna.
– Den metod som dykarna använder sig av måste därför vara så okomplicerad som möjligt, säger Näsman.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman