DELA

Bard gav sjöfartsdagen stjärnglans

Taxfreen är död och affärsresandet minskar.
Den prognosen gav mediaprofilen Alexander Bard när han talade om framtiden på Ålands sjöfartsdagar i Alandica.
Föredragsrubriken var visserligen ”Så påverkar internet sjöfarten och andra kommunikationer” men Bard avhandlade i rasande takt hur internet påverkat oss alla.
Vad vet han om åländsk sjöfart, undrade många som såg att han fanns på programmet.
Förklaringen är enkel:
Frågan är svaret.
Han är med på Sjöfartens dag för att folk undrar varför han är med – och därför blir det intressant. Att Bard profilerat sig som samhällsdebattör och författare med intresse för den digitala framtiden är ingen nyhet. Men den som lärt känna honom som jurymedlem i Idol, eller musiker i Army Of Lovers, BWO och nu senast Gravitonas vet möjligen inte att han på åttiotalet läste till nationalekonom vid handelshögskolan i Stockholm, och att han tio år senare blev rekryterad av skolan när man behövde någon som kunde se internets möjligheter.
Det kunde Bard som hade varit uppkopplad sedan 1987.
Sjöfartsfolket på Alandica fick höra en hel del dystra påståenden.
Det papperslösa kontoret håller på att bli verklighet, visserligen många år senare än det först var tänkt, men ändå. De nya generationerna får sin information från datorskärmar, ipads eller mobiler. Bara gamlingar byter visitkort med varandra och vill ha utskrifter på mejl. Och det är dåliga nyheter för länder där pappersindustrin är stor, som Finland, och för rederierna som sköter de internationella frakterna.
Taxfreen är snart död, utslagen av onlineförsäljningen.
Affärsresandet då? Tyvärr. Vulkanutbrottet på Island 2010 som satte stopp för internationell flygtrafik ledde till en boom för företag som hyrde ut videokonferensutrustning. När deras kunder upptäckte hur smidigt det var, och hur billigt och snabbt jämfört med att resa över Atlanten, blev videokonferenser vanligare. Personliga möten är viktiga men bara den första gången.
Tallinn har gjort bra turistbusiness på sin historia som hansastad. Vad kan Mariehamn kontra med annat än mycket 60-talsarkitektur, undrar Bard.

Sälj mark till utlänningar
Den som väntar sig att ”Åland” ska bli det förlösande svaret på någon av hans retoriska frågor väntar förgäves.
Så vad ska vi göra då? Varför inte sälja mark till tyskar och andra utlänningar som vill ha frisk luft och långt till närmaste granne, undrar Bard? Det har gett avfolkningbygder i Sverige ett lyft. Och förstås, vi måste nischa oss, hitta något som lockar unga människor och får dem att tweeta om Åland. För internet gav konsumenten makten och det är bara att anpassa sig.
Efter föredraget ställer jag en fråga som Nyans chefredaktör vill ha svar på:
Varför har du alltid kortbyxor på dig?
– Frågan är svaret, säger Alexander Bard.