DELA

Bara tre åländska krogar kvar i Skärgårdssmak

Åländska krögare har övergivit Skärgårdssmak – projektet som tidigare än nästan alla andra hakade på trenden om närproducerad mat.
Av tiotalet åländska krögare som varit med betalar bara tre medlemsavgiften på 750 euro.
Anledningarna till att Skärgårdssmak tappat mark är många. En rundringning bland folk i branschen visar att åtminstone följande faktorer kan ha spelat in:
– Ombildningen till aktiebolag. Skärgårdssmak drevs länge som ett ”projektarbete” men vid årsskiftet 2006 – 2007 ombildades projektet till ett aktiebolag som skulle stå på egna ben.
– Minskade resurser. Då EU-stödet föll bort, i samband med bolagiseringen, fanns det mindre pengar för att sköta om det administrativa arbetet.
– Oengagerade krögare. De flesta åländska krögare har inte haft lust eller möjlighet att lägga ner mycket (oavlönat) arbete på projektet.
– Projektet förlorade fokus. Från början var Skärgårdssmak inriktat på restaurangbranschen, senare involverades också hantverkare, butiker och råvaruproducenter, vilket gjorde att projektet tappade fokus och att byråkratin försvårades.

Ett varumärke
Henrik Beckman som driver restaurang Glada Laxen på Bärö utanför Kumlinge är en av eldsjälarna bakom Skärgårdssmak. Han var högsta chef för projektet då det startade 1996 och klev åt sidan först 2004. Nu har han valts in i styrelsen och skall försöka få till en nytändning på Åland.
I den svenska och finländska skärgården har Skärgårdssmak nämligen visat sig vara mer livskraftigt. Det är inom det åländska örikets gränser som passiviteten varit störst.
Det är synd att överge ett varumärke som det lagts så mycket energi och pengar på, tycker Beckman. Som mest investerades fyra- eller femhundratusen euro om året i Skärgårdssmak.
– Jag tycker det är tråkigt att vi blivit så få, för varumärket Skärgårdssmak är helt otrolig. Man är med då det är guld och gröna skogar, men då det blir svårt stiger man av, säger Henrik Beckman.

Björklund
Också den åländska kändiskocken Michael Björklund övergav Skärgårdssmak. Hans restaurang ÅSS var bara med en kort tid.
– Anledningen att vi drog oss ur var att Skärgårdssmak inte kunde leva upp till målet med närproducerad mat och lokala råvaror.
Dels ville Michel Björklund ha större frihet att välja sina råvaror, dels hörde han av gäster att också andra restauranger ”fuskade” med det närproducerade. Arbetet med Skärgårdssmak tog också tid och energi, säger Björklund.
Läs mer i papperstidningen!

Fredrik Sonck