DELA

Bakslag igen för Air Åland

Bara drygt en månad efter vulkanaskan tvingas Air Åland att ställa in flygturer igen.
De svenska piloterna har inlett en tredagars strejk mot att flygbolag hyr in personal – som till exempel den från Air Åland.
Alla flygturer till Stockholm är indragna på tisdagen och, som läget var i kväll, sannolikt också de till Helsingfors.
– Den tidiga morgonturen till Helsingfors är indragen men om konflikten når en lösning i natt går vi som vanligt 9.40, säger Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.
Det är meningen att strejken skall pågå till den 9 juni. Om parterna, Svensk pilotförening (SPF) och Flygarbetsgivarna, inte når en lösning före dess trappas strejken upp.


Tjäna massor
Sammanlagt fyra bolag omfattas i strejken, Avia Express, Golden Air, Svenska direktflyg och Air Ålands operatör Avitrans Nordic. Strejken drabbar utöver Air Ålands resenärer uppskattningsvis 10.000 passagerare i svensk inrikestrafik.
Kärnfrågan i konflikten är om flygbolagen skall ha rätt att hyra in personal eller inte. Ja, säger Flygarbetsgivarna, som skulle tjäna massor på att kollektivavtalen ändrades, medan SPF protesterar.
En viktig bidragande faktor är det faktum att Avia Express i december sade upp 80 piloter för att från och med juli i år ersätta dem med inhyrd personal från billigare bemanningsföretag.

Titte Törnroth-Sarkkinen