DELA

Bakläxa för Ålands cyklister

De cykelburna på Åland måste skärpa sig i trafiken. Det menar man från både polis- och myndighetshåll. Till råga på allt visar färsk statistik att ålänningarna är dåliga på att använda hjälm.
Med sommaren kommer som bekant värme, sol och bad. Många ålänningar tar också chansen att ge sig ut på cykel, dock oftast utan hjälm och utan att bry sig särskilt mycket om vilka regler som gäller.
Det här är ett problem, anser både polisen och trafikförvaltningen.
– Även om många cyklister har körkort verkar det som att de glömmer bort det när de sätter sig på sadeln. Men alla behöver ta större hänsyn, inte bara cyklisterna, säger trafiksäkerhetskonsulent Catharina Smiderstedt.
Hon fortsätter:
– I trafiken gäller helt enkelt: så som jag vill att andra ska vara mot mig, ska jag även vara mot dem.
Enligt en undersökning som Landskapsregeringen gjort använder bara 14 procent av ålänningarna cykelhjälm. I Sverige ligger andelen på dryga 20 procent. Catharina Smiderstedt är bekymrad över resultatet.
– Det är väldigt lågt och vi ligger kvar på samma nivå som 2008. Mycket finns kvar att göra, säger hon.
– Som det är nu cyklar folk lite hur som helst och det är endast ett fåtal som följer reglerna som man ska. Cyklisterna måste ha bättre uppsikt över hur andra beter sig i trafiken, säger poliskommissarie Nina Rasmus.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Mårten Arvidsson
marten.arvidsson@nyan.ax