DELA

Både män och kvinnor brer mackor i Vårdö FBK

I Vårdö FBK är juniorerna fler än seniorerna och kvinnorna fler än männen. Någon speciell damsektion finns inte, utan alla jobbar som ett team.
– Vi tycker att män är precis lika bra på att bre mackor som kvinnor är, säger Lotta Mörn-Sjölund, ordförande för Vårdö frivilliga brandkår.
Brandkårens juniorgrupp är förhållandevis stor med hela 14 medlemmar. De har övning varje torsdag och får då öva på precis samma saker som seniorerna.
Från det att man fyller 18 får man komma med på utryckningar, men ibland händer det att även 16-åringar följer med. Det beror lite på larmets art, berättar ordförande Lotta Mörn-Sjölund.
– Juniorerna vet och kommer ihåg allt. De är bättre på att släcka än mig, som inte lärde mig det förrän i vuxen ålder, säger hon.
– De lär sig snabbt. När de kan mer än man själv märker man att man inte längre har så mycket att lära dem, säger Vårdö frivilliga brandkårs ena ungdomsledare Elin Silfversten.
Alla medlemmar i Vårdös frivilliga brandkår är också med i deras första hjälpgrupp och de flesta är dessutom medlemmar i Vårdö sjöräddare.
– Vi har jättekul tillsammans allihop och det är tur. Annars skulle vi nog inte orka hålla på som vi gör, säger Lotta Mörn-Sjölund.
På larmlistan hos Vårdö FBK står 13 namn. Sju av dem är kvinnor.
– Det är något som vi ser som helt naturligt, det är faktiskt 2014. Men utan männen vore vi ingenting, säger Lotta Mörn-Sjölund.
– Och utan er vore vi ingenting. Vi är ett team, säger vice kårchef Yngve Bjurne.
Läs mer i papperstidningen!

Fredrika Fellman