DELA

.ax bara för ålänningar

Intresset för ax-domänerna är fortsättningsvis stort, 291 nya domännamn registrerades i fjol mot 244 år 2008.
Det betyder att sammanlagt 1.340 ax-domäner har registrerats sedan starten 2006. Domännamnen gäller i tre år och av de 460 som registrerades 2006 är det ungefär 100 som inte har förnyats.
Om man vill registrera en befintlig toppdomän som ax-domän blir det stopp, likaså om man vill registrera en ax-domän, men inte är ålänning.
Och snart finns ett sökregister där man hittar alla ax-domäner och deras innehavare.
I fjol berättade landskapets IT-chef Ronny Lundström om ett planerat sökregister där man ska kunna hitta åländska domännamn och deras innehavare. Men än är inte sökregistret klart.
– Det finns ett förslag uppbyggt av Ålcom, men tyvärr har vi inte hunnit gå igenom vilka uppgifter vi vill att ska vara med, säger Lundström.
Angående reglerna för vilka namn som godkänns fortsätter man att följa samma regler som finns i riket. Nytt är att man i tveksamma fall diskuterat med diskrimineringsombudsmannen och barnombudsmannen.
Lagen säger att namnen inte får vara kränkande och de får inte heller uppmana till olaglig verksamhet.
– Det är alltid en tolkningsfråga, säger Lundström. Till syvende och sist är det ägaren till domännamnet som ansvarar för innehållet. Vi godkänner bara namnet.

Vill registrera toppdomäner
Har ni givit några avslag i år?

– Inte på grund av att det varit kränkande eller uppmanar till brottslig verksamhet. Det har varit namn som antingen varit upptagna eller så är de redan toppdomäner.
Det innebär att någon försökt registrera namn som till exempel fi.ax eller eu.ax.
– Det finns också alltid någon som inte är fast bosatt på Åland och inte har hembygdsrätt som vill registrera ett namn. Det är framförallt från Sverige. Men det var också någon från Tyskland som hette Ax.
Vilket är den vanligaste kategorin domännamn?
– Det är svårt att säga. Det är nog mer firmor som söker för sin verksamhet än privatpersoner.
Hela listan på alla nya ax-domäner hittar du i papperstidningen!

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax