DELA

Avslag för två apotekare

Två apotekare vill öppna serviceställe för läkemedel i Jomala Möckelö, men båda fick avslag av Fimea.
Jomala Möckelö är ett område som växer. Det har Mariehamns båda apotekare Johan Ek och Mona Elmvik tagit fasta på.
I maj 2011 lämnade Elmvik in en anhållan till den övervakande myndigheten för läkemedelsbranschen, Fimea, om att få öppna ett serviceställe i köpcentret i Möckelö där S-Market och Colorama finns.
Enligt Fimea kan man öppna ett serviceställe för läkemedelsförsäljning i glesbygdsområde eller i avlägsna områden för att trygga tillgången på läkemedel om det inte finns förutsättningar för ett lönsamt filialapotek. Eller för att serva särskilda patientgrupper, exempelvis på vårdhem för äldre och vid olika evenemang.
Men Jomala Möckelö kan inte räknas som glesbygdsområde eller avlägset område konstaterar Fimea. Det är två kilometer till Mariehamns centrum där det finns två apotek.
I september 2011 lämnade också apotekaren Johan Ek in en anhållan. Men i hans fall ville han öppna ett serviceställe i Medimars lokaler för att ge patienterna vid läkarcentralen möjlighet att köpa sina läkemedel där och inte vara tvungna att åka till apoteket inne i Mariehamn.
Det är inte en tillräcklig orsak att se som särskilda skäl anser Fimea, som åter påpekar att det bara är två kilometer till Mariehamns två apotek. (ns)