DELA

Även hästarna lider av högljudda firandet

Ulrica Björlin, sportchef på Ålandstravet, säger att det är väldigt individuellt bland hästar om de är rädda för höga smällar eller inte.
Men hon ser det som naturligt att man inte skjuter i närheten av stall eller ladugårdar, för säkerhets skull.
– Varje häst- och hundägares drömscenario är att nyårsafton är plusgradig, med mycket moln, dimma och blåst. Det är en otrolig skillnad på hur raketerna hörs och syns, säger Ulrica Björlin som har båda hästar och hundar hemma i Tranvik.
– Här har vi en häst per varannan invånare, det står hästar i varje knut. Här visas det stor hänsyn av naturliga skäl. Det skjuts nog raketer, men folk är otroligt hänsynfulla. Jag ser det som naturligt att man inte skjuter i närheten av varken stall, ladugårdar eller andra ställen där djur är.
Själv använder hon inte fyrverkerier och hoppas att folk tar djuren i åtanke när de smäller av på nyårsaftonen. Inte alla hästar är rädda för raketer och höga ljud, men det är onödigt att utmana ödet.
– Jag tror att om det skjuts det mycket och nära, då reagerar de flesta hästar mer eller mindre, säger Ulrica Björlin som tror att många hästägare vidtar åtgärder om de vet att det smälls i närheten.
– Det man kan göra som hästägare är att täcka fönstren, ha radion på och lämna belysningen på inne i stallet till efter tolv-slaget.

Heidi Hendersson