DELA

Åva-Jurmoprojektet splittrar Centern

Centerns partiledare Harry Jansson vill att Åva-Jurmoprojektet läggs på is. En orsak är att den nya Vårdöbron blir dyrare än beräknat.
Partikamraten, infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) ser inget motsatsförhållande.
– Det ena är ett planerat projekt och det andra är en akut situation som vi måste hantera.
Centerns partiledare Harry Jansson sade i en partiledarintervju i tidningen Åland att projektet med ny förbindelse mellan Åva och Jurmo i Brändö kanske inte blir av på grund av att kostnaderna blir runt en miljon dyrare än planerat.
Uttalandet har väckt heta känslor i Brändö, där man väntat på att första spadtaget ska tas i höst. Och också för att Harry Janssons partikamrat, infrastrukturminister Veronica Thörnroos, är den i landskapsregeringen som drivit frågan och tydligt uttalat sitt stöd för projektet.
Harry Jansson, är det här något ni har diskuterat i partiet?
– Jo, vi har diskuterat det på flera lagtingsgruppsmöten och i regeringssammanhang. Och imorgon(läs: i dag) ska vi ta upp det med regeringspartierna inför tilläggsbudgeten.
Harry Jansson betonar att han sagt att projektet kanske inte kan förverkligas.
– Med de ekonomiska framtidsutsikter vi har när vi tvingas finansiera en ny Vårdöbro för cirka tio miljoner euro kan det bli svårt. Det är en utgiftspost vi inte räknat med.


”Känns fel”
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos har drivit Åva-Jurmoprojektet i många år.
Är det så att Vårdöbron och Åva-Jurmoprojektet ställs mot varandra?
– Det där är en intressant frågeställning som får sitt svar i tilläggsbudgeten, svarar Veronica Thörnroos.
Men kan Åva-Jurmoprojektet enligt dig läggas på is?
– Alla projekt som inte står mitt i byggnation kan avbrytas, Men rent politiskt har det här varit en lång process som inte har varit helt lätt, med miljökonsekvensbedömningar, experter och konsulter. Att avbryta nu känns fel. Näringslivet, kommunen och hela regionen förväntar sig att det ska bli av eftersom beslutet är fattat.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds