DELA

Återfallsrattfyllerist om domarna

– Jag är medveten om att mitt alkoholberoende är en sjukdom. Jag tar medicin, går i terapi, dricker ingen alkohol och har varit nykter sedan februari.
Så berättar den man i 60-årsåldern som för ett par veckor sedan fick sin fjärde rattfylleridom.
Mannen är medveten om att många vet vem han är även om han väljer att vara anonym i intervjun.
– Många känner nog igen mig, säger han.
Mannen är företagare, sedan ett par månader tillbaka pensionär. Han bor på landet och är beroende av bil och körkort. Trots det har han upprepade gånger blivit fast för att ha kört bil både rattfull och grovt rattfull. Han har också gått på behandling mot sitt alkoholberoende flera gånger men ändå trillat dit igen.
Så här berättar han:
– Det förvärrades när min hustru dog för ett och ett halvt år sedan. Man dricker för att dämpa ångesten, och när man är inne i drickandet är det det svårt att sluta. Om man dessutom är stressad och kanske har svårt att sova är det lätt hänt att man dricker alkohol som sömnmedicin. Jag har insett att jag arbetade för mycket, dygnet runt i princip.
Hur förklarar du det att du har satt dig i bilen och kört efter att du druckit?
– Man tror att man inte har druckit så mycket som man i själva verket har gjort. Man bedrar sig själv och andra. Och så tänker man att man inte är full följande morgon och så kör man.
Hur gör du nu för att ta dig fram när du har körförbud?
– En familjemedlem jobbar i företaget och så har vi en person anställd på heltid, en kille som använder min bil. Några vänner som jag har och som försöker hjälpa mig säger att jag ska ringa till dem när jag behöver så skjutsar de mig.
Hur var det att göra samhällstjänst?
– Det var bra. Jag jobbade som gårdskarl ungefär på en församlings lägergård där jag hjälpte til med att kapa ved och fixa allt möjligt. Jag är ju van med sådant.
Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax