DELA

Ät upp julskinkan inom en vecka

Nät julskinkan väl är tillagad ska den ätas upp inom en vecka.
Det rekommenderar ÅMHM.
Miljöskyddsinspektör Christel Mattsson vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, delar med sig av sina jultips om skinkan. Och då handlar det inte om recept, utan om hälsofrågor:
Förvara julskinkan kall för att förhindra matförgiftningar. En stekt/kokt skinka ska mellan måltiderna förvaras i temperaturen 0 …  6 ºC och den borde ätas upp på en vecka, den ska alltså helst vara äten till nyår.
Bakterierna som förorsakar matförgiftning förökar sig mycket snabbt i rumstemperatur. Man ska inte förvara en skinka, rå eller tillredd utomhus. Milt väder kan leda till att bakterierna förökar sig i skinkan, vilket gör att dess hållbarhet försämras.
Det är till fördel om man före serveringen skär skinkan i skivor och tar in skivorna upplagda på ett fat, i stället för att ta in hela skinkan på bordet där den blir varm. Den som hanterar skinkan ska tvätta och torka händerna omsorgsfullt före uppskärningen.
När skinkan hanteras kan bakterier, stafylokocker, överföras från människans händer till skinkan. De här bakterierna förökar sig mycket snabbt i en skinka som förvaras i rumstemperatur. Resultatet kan bli matförgiftning.
Läs mer i papperstidningen!