DELA

Artistvärden Pia fixar nattmackor åt stjärnorna

Till vardags pluggar Pia Mattsson affärsjuridik i Linköping, men på somrarna är det Åland och Rockoff som gäller. Där ser hon till att artisterna får en fräsch loge, godis, läsk, öl och mackor.
Nyan har följt med henne på ett jobb som är mer hårt arbete än fest.
När vi träffar Pia ska hon precis börja göra i ordning artistlogen för dagen. Det är ”ingen rast och ingen ro” som gäller.
Först bär det av in i köket där travar med glas, skålar och bestick ska kånkas in i logen. Dessutom måste den städas grundligt efter gårdagskvällens artisters framfart. Därefter ska hon hämta artisterna, i dag Tove Styrke och Orup, vid Vikingterminalen.
Oftast börjar dagen med att hon far och handlar förnödenheter som ska finnas tillhanda. Pia fixar bland annat godis, chips, dricka, kaffe och te. Och så klart nattmackor efter spelningen. Från en egen öltapp i logen kan de själva tappa upp sitt öl som de behagar, och ett kylskåp laddas fullt med läskedryck och frukt. Riktig mat får de från kocken Macke i köket.
– Artisterna älskar maten, säger hon.
Det viktigaste för Pia är att allt flyter på som det ska och att artistlogen blir fräsch i tid, och hitills verkar det ha gått bra.
Till sin hjälp har Pia en riktig Rockoff-veteran. Mannen som stolt bär upp titeln vice assisterande artistvärd, Per-Erik ”Perka” Söderlund, har fixat och donat på festivalen i 21 år. Utan honom skulle inte det till synes väloljade festivalmaskineriet fungera.
Läs mer i papperstidningen!

Mårten Arvidsson