DELA

Artister rasar mot Viking lines nedskärningar

Flamingokvintetten, trubaduren Jalle Laine och 58 andra artister har undertecknat en petition där man hårt kritiserar Viking lines sparlinje gällande artistbokningar. Man kritiserar också Viking Lines val av artistbokare.
– Artistbokaren har milt sagt ett dåligt rykte i branschen, skriver man.
Viking lines spariver påverkar också artisterna som uppträder på fartygen. Nu har Viking lines ledning fått ett brev undertecknat av 60 artister, band och andra underhållare angående artistbokningar och gage. Alla undertecknare av brevet, petitionen, anser att det är till skada för Viking lines varumärke att dra ner på kostnaderna för underhållningen.
Speciellt vänder man sig mot den artistbokare som anlitats av Viking line. Bokarens rykte i branschen är dåligt enligt petitionen och redan nu vill artisterna kommentera de planerade inbesparingsåtgärderna.
Bokningsbolaget har aviserat att artisternas gage ska sänkas med 25 procent och att antalet bandmedlemmar på scenen ska reduceras.

Artister lämnar skeppet
Om gaget sänks ytterligare kan man mista många trogna artister.
– Om Viking Line och bokningsbolaget väljer att sänka ersättningen för artisterna i fråga, eller om de väljer att försämra arbetsförhållandena, så som ökade speltider, sämre boenden eller kostnad för kost och logi, kommer ingen av oss att fortsätta samarbetet med VikingLine.
Viking lines artistgage är inte högt som det är nu påpekar artisterna.
– Samtal med artister som varit återkommande på era fartyg vittnar om att gagerna i dag ligger på samma nivå som för tio år sedan. Sett till den årliga inflationen innebär detta att artisterna genom åren fått mindre ersättning som tack för trogen tjänst, skriver man.

Konkurs
Angående med samarbetet med artistbokaren nämner man att hans bolag flera gånger gått i konkurs och underlåtit att betala in sociala avgifter under flera års tid för ett av sina band.
Slutligen uttrycker artisterna sitt missnöje med att Viking line, genom att anlita den nya artistbokaren, kommer att rasera ett fungerande samarbetet mellan artister, publik och rederi.

Hederliga grunder
Informationschef Johanna Boijer-Svahnström vid Viking line har inte själv sett brevet eller avtalet med bokningsbolaget. De som är ansvariga för just detta avtal är bortresta och inte anträffbara, inte ens för Boijer-Svahnström.
– Det enda jag kan säga är att vi måste utvärdera samarbetet för att se om det fungerar. Det är klart att det ska fungera på hederliga grunder. Gör det inte det får vi ta ett nytt beslut. Det är det enda jag kan säga utan att prata med någon av dem som har haft hand om det här, säger hon till Nya Åland.
Läs mer i måndagens Nya Åland.

Nina Smeds
nina.smeds@nyan.ax