DELA

Årets influensa snart här

Influensan har nått Finland, så det dröjer säkert inte så länge förrän den också når Åland. I vinter kommer antagligen också de lite äldre dagisbarnen drabbas mer än normalt, eftersom ett virus som hållit sig borta ett tag nu kommer på återbesök.
Enligt Helsingin Sanomat har Folkhälsoinstitutet nyligen kunnat bekräfta att man fått in fall av personer som insjuknat i influensa. Än så länge har den dock inte nått Åland, men det lär knappast dröja så länge till.
– Det beror på hur mycket folk rör på sig och reser runt, men om ett par veckor kan vi nog räkna med att ha den här på Åland, säger klinikchef Birgitta Hermans vid Ålands hälso- och sjukvård.
Hur den kommer se ut råder det däremot lite delade meningar om.
– Från svenskt håll säger man att årets influensa blir allvarligare än ifjol, men enligt finländska läkartidningar kommer den vara som vanligt.
Enligt den finska rikstidningen är det frågan om liknande virustyp som ifjol, men att den trots det kan bjuda på otrevliga överraskningar. Under senaste vinter i Australien – som just gått mot sitt slut – var epidemin särskilt aggressiv och skördade sex barns liv.
– Oj, det låter lite skrämmande. Oftast är det ju lite äldre med dålig motståndskraft som stryker med. Jag känner inte i detalj till de här sex fallen, men jag har jobbat som hälsovårdare i trettio år och jag har aldrig varit med om att ett barn dött av influensa, säger Birgitta Hermans lugnande.


Även äldre barn
Vinterns influensa förväntas drabba lite äldre barn mer än vanligt, eftersom det också finns ett annat virus i omlopp, ett A-virus som hållit sig undan de senaste åren och som dagens 3–4-åringar därför nu kommer att stöta på för första gången. Viruset verkar drabba barn i dagisåldern värst.
– Det går inte att göra så mycket åt den saken nu, det finns inte vaccin åt dem och det är för sent med nya direktiv.
– I sjukdomsförebyggande syfte är det viktigt att tvätta händerna. Men man kan ju inte undvika att träffa på smittade människor och ibland blir man själv smittad. När barnen väl blivit sjuka är det jätteviktigt att stanna hemma tillräckligt länge med dem, trots att man känner pressen att återgå till jobbet. Barnen behöver vila, och dessutom minskar det smittspridningen, säger Hermans.
För många är det lite oklart vad det är för skillnad mellan influensa och vanlig förkylning.
– En vanlig förkylning kan man säga kommer smygande, man känner av retningar eller ömhet i halsen, börjar nysa ovanligt mycket en dag eller känner sig lite allmänt hängig. En influensa däremot klampar på med buller och bång – man får oftast led- och muskelvärk och hög feber.
– Blir man orolig ska man inte tveka att kontakta läkare.

LINA ANTMAN