DELA

Arbetsgrupp ska se över enportionsregeln

Den omdebatterade enportionsregeln gäller fortfarande och vållar också i år festivalarrangörer och krögare en hel del huvudbry.
– Jag hoppas att den ändras till nästa år, säger Thomas Strandvik vid Pub Niska i Sjökvarteret.
Under förra årets festivalintensiva period var enportionsregeln en het potatis, då bland annat näringsminister Fredrik Karlström (M) sade att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, inte borde tolka alkohollagstiftningen så bokstavligt.
Ålands näringsliv lämnade i en skrivelse till ÅMHM och bad dem tumma på regeln – som härstammar ända från 1995 – om att man endast får köpa en portion alkohol åt gången.
Nu är frågan åter aktuell. Uteserveringarna är välfyllda, Rockoff inleddes i fredags, Sjödagarna avslutades i går och innan dess arrangerades dessutom Paf Carnival på torget i Mariehamn.
Thomas Strandvik på Pub Niska – som under årets upplaga av Sjödagarna hade serveringstillstånd för hela området – menar att enportionsregeln orsakar krögarna och barpersonalen en hel del bekymmer.
– Det är en bökig regel, det kommer man inte i från.
Till hösten ska dock en arbetsgrupp se över enportionsregeln, liksom andra delar av alkohollagstiftningen som behöver revideras. Det säger socialminister Carina Aaltonen.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung