DELA

Är du en ättling till de första mariehamnarna?

Släktforskare har snokat reda på ättlingar till urmariehamnarna. Ta reda på om du är en av dem genom listan i landskapets arkiv. I sommar bjuder staden till släktträff.
När Mariehamn grundades 1861 bodde enbart ett fyrtiotal invånare i staden, vilket har gjort att det gått relativt bra att spåra ättlingarna till de första mariehamnarna.
Jerker Örjans och Folke Wickström har tillsammans med släktforskarna Ingemar Ekman och Ben-Eric Pahlman tagit fram en lista med personer som härstammar från tre av Mariehamns fyra ursprungliga gårdar: Mansas, Norrgårds och Mellangårds.
– Mitt intresse för släkforskning började redan 1989 när några amerikaner besökte mig på Föglö, säger Ingemar Ekman.
Han gick till landskapsarkivet och gjorde en släktutredning och började några år efter det koncentrera sig på att släktforska om emigranter. Han har bland annat spårat ättlingar till bönderna som bodde på gårdarna i Övernäs by när Mariehamn grundades.
– Nu i och med internet finns stora möjligheter, eftersom man kan lägga ut efterlysningar och söka i digitala arkiv, säger han.

Finns i landskapsarkivet
Ben-Eric Pahlman har haft Kökar som specialområde och har ungefär 106.000 namn i sin databas. Ingemar säger sig ”bara” ha 15.000.
– Vi har hjälpt varandra, säger Ingemar.
Vilka som är släkt till urmariehamnarna i rakt nedstigande led får man reda på om man besöker landskapsarkivet där släktutredningen kommer att finnas.
Släktforskarna uppmanar allmänheten att höra av sig för att antalet deltagare ska bli så stort som möjligt den 13 augusti kl 14.00 då alla ättlingar till Mariehamns första invånare bjuds in till en picknick. Platsen fastställs när antalet deltagare är klart. I dagsläget har 120 personer anmält sig till träffen, varav ett 20-tal är amerikaner.
– Staden bjuder på kaffe och tårta antingen i Stadshusbacken eller vid Tullarns äng, säger stadens näringslivsutvecklare Terese Flöjt.
Deltagarna uppmanas ta med egna picknickkorgar. Anmälan görs familjevis till jubileum@mariehamn.ax eller på telefon 5310 senast den 24 juli.
www.mariehamn.ax/Kulturforvaltningen/150_ars_jubileum kan man läsa artiklar om Mariehamns historia och kommentera dessa i webbforumet.

Linnea Friman