DELA

Antirasistisk grupp på Åland

Nu har startskottet gått för ett nytt antirasistiskt ungdomsförbund i Finland.
–Jag blev direkt intresserad när jag hörde talas om nätverket. Det här behövs, säger Michael Jansson representant på Åland.
– Hittills är jag den enda på Åland som är med men tanken är att vi ska bli många fler.
I helgen startades ungdomsförbundet Ungdom mot rasism i Finland upp i Helsingfors. Initiativet kommer från Dennis Barvsten som tidigare varit aktiv inom ett liknande nätverk i Sverige.
– Det är viktigt att poängtera att det här inte är en utveckling av vår svenska motsvarighet utan att vi skapat detta för att vi tycker att det behövs. Rasismen är en samhällsstruktur som vi alla är en del av och om vi inte arbetar aktivt för att synliggöra strukturerna som finns överallt kommer vi inte att kunna jobba mot den. Under sommaren har vi varit tio personer som arbetat aktivt för att skapa den här organisationen, säger han.


Kunskapsspridning
Nätverket riktar sig till ungdomar mellan 13 och 30 år och med slagorden ”alla lika, alla olika” vill man tillsammans arbeta för att motverka främlingsfientlighet och rasism i Finland.
– Det känns viktigt. Rasism och främlingsfientlighet bottnar ofta i okunskap. Vi vill sprida kunskap och finnas där som stöd i de här frågorna. Det är även viktigt att få in en kontinuitet i det antirasistiska arbetet. Rasism ska inte få gå förbi obemärkt utan måste alltid bemötas. Vi vill lyfta fram frågorna debattera dem i det offentliga rummet. I dagsläget är det allt för lite sådant, säger Michael Jansson.
Om du vill engagera dig eller få information om UMR Finland så besök deras facebooksida ”Ungdom mot rasism i Finland” eller maila dem på umrfinland@gmail.com.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson