DELA

Antikrundan vill ha fler åländska föremål

Intresset inför Antikrundans inspelning på Alandica den 30 augusti har varit svagt.
Senast på söndag ska bilder på stora föremål skickas in.
– Hellre för många grejer än för få, hälsar producenten Pernilla Månsson Colt.
Bilder på stora föremål som personer vill få värderade ska vara inskickade senast söndagen den 15 juni.
– Det var kanske dumt att lägga datumet så tidigt, folk brukar vilja prata ihop sig och fundera över sommaren. Vi önskade bara få programmet klart innan semestrarna, säger Pernilla Månsson Colt.
Inskickandet av bilder har varit trögt på alla inspelningsorter, men allra trögast på Åland.
– Det är väldigt synd, Åland är något av en chansning för oss. Alla våra experter blev överlyckliga och sade att här brukar finnas bra saker, stort intresse och att de alltid bemöts väldigt väl när de kommer hit, säger Månsson Colt
Hon hoppas det svaga förhandsintresset beror på för lite marknadsföring, eller på att folk sitter och pantar på sina bilder till sista veckan.
– Alternativet är att det helt enkelt inte finns intresse bland ålänningarna, och det vore väldigt tråkigt.
Hur ska man tänka om man sitter med något föremål och inte är säker på om det är värt att skicka in en bild eller inte?
– Först och främst är inte förhandsinskickandet ett krav för att få delta: vem som helst är välkommen till inspelningsplatsen med hur mycket saker som helst i augusti. Poängen med bilderna är att vi ska kunna erbjuda flyttservice för stora föremål som ägarna själva har svårt att frakta, till exempel stora skåp eller tavlor. Vill man frakta sitt stora skåp själv behöver man inte förhandsanmäla, men det underlättar för oss att veta, säger Månsson Colt.
Hur gammalt eller ovanligt måste ett föremål vara?
– Det finns inget prestationskrav att ha det äldsta och finaste föremålet. Ofta när vi får in bilder på till exempel ett skåp är det i själva verket en gammal stol i hörnet av bilder som fascinerar våra experter. De är väldigt duktiga på att skanna av och göra snabbvärderingar. Därför är det bättre att skicka för många bilder än för få, och det samma gäller på plats: det går bra att ta med några grejer extra.

Månsson Colt betonar att bilder som skickas in efter den 15 juni inte kommer att kastas bort eller förbises helt, men att de hoppas folk ska hålla sig inom den angivna tiden.
Vad för sorts föremål förväntar ni er hitta på Åland?
– Fördelen med öar är att det har varit svårt att ta saker därifrån, det bådar gott för att hitta gamla grejer. Jag tror vi kommer att se saker som härstammar österifrån, från Finland och Ryssland. Förhoppningsvis hittar vi också åländsk konst, och saker som har med sjöfart att göra. Men vi kan spekulera hur mycket som helst, det blir alltid en överraskning. Alla föremål är välkomna!

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax